Τι είναι το Airsoft

Home / About Us

 

Τι ειναι το Airsoft

Το Airsoft είναι ένα σύγχρονο σπορ που προσομοιώνει την μάχη, ένα hobby στο οποίο οι αντίπαλοι πρέπει να «εξουδετερώσουν» ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας Airsoft όπλα, τα οποία λειτουργούν με μπαταρία ή ελατήριο ή αέριο, και εκτοξεύουν μικρές σφαιρικές πλαστικές μπίλιες 6mm. Οι συμμετέχοντες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικά όπλα, τα οποία είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οπτικά να προσομοιώνουν τα αληθινά καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και αληθοφάνειας. Οι συμμετέχοντες επίσης χρησιμοποιούν αξεσουάρ και ρουχισμό που θα τους δώσουν τακτικό πλεονέκτημα ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρίσκονται (δασός, κτίρια κτλ).

Το Airsoft αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία προς το τέλος του 1970, για να παρέχει μια εναλλακτική λύση σε λάτρεις όπλων επειδή οι τοπικοί νόμοι απαγόρευαν την κατοχή – εκπαίδευση και χρήση οπλών. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή των ακριβών αντιγράφων (replicas) των αληθινών όπλων. Αντίθετα το PaintBall αναπτύχθηκε στην Αμερική το 1981 ως παραλλαγή του «tagit» με την χρήση χρώματος. Αντίθετα με το Airsoft, τα όπλα του PaintBall δεν δίνουν έμφαση στην αληθοφάνεια, αλλά στην λειτουργικότητα. Το PaintBall κέρδισε περισσότερη δημοτικότητα στην Αμερική, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ανατολική Ασία.

 

 

Μέθοδοι παιχνιδιού Airsoft

Οι παίκτες των παιχνιδιών Airsoft συναντιόνται σε διάφορα πεδία, όπως κτήρια, δάση, και στις χώρες στις οποίες υπάρχει σχετική νομοθεσία, σε χώρους χαρακτηρισμένους ως Πίστες Airsoft. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και σενάρια παιχνιδιού, όπως Γενικές Αψιμαχίες (Team Deathmatch), Υπεράσπιση σημείου (King of the hill), Κατάληψη σημείου (Capture the flag) και άλλα. Επίσης υπάρχουν προσομοιώσεις στρατιωτικών σεναρίων (AbusePatrolSniper ops). Επίσης υπάρχουν σενάρια MilSim που θα εξηγηθούν παρακάτω. Ο γενικός σκοπός είναι να χτυπηθεί ο αντίπαλος με τις πλαστικές μπίλιες και έτσι να βγει από το παιχνίδι. Σε αντίθεση με το Paint Ball, δεν χρησιμοποιείται χρώμα, και είναι καθαρά στην Ομαδικότητα και την Ειλικρίνεια των παιχτών να παραδεχτούν ότι χτυπήθηκαν και να αποχωρήσουν από τη μάχη ανάλογα με το σενάριο.

 

MilSim

Τα παιχνίδια τύπου MilSim (Military Simulation) συνδυάζουν στοιχεία Airsoft και Role Playing. Δίνονται αποστολές όπως θα δίνονταν σε κανονική ομάδα στρατού, και η ομάδα αυτή κινείται για την επίτευξη του στόχου του.

 

Σύστημα Τιμής

Το σύστημα τιμής ορίζει ότι οι παίκτες βασίζονται στην ειλικρίνεια ο ενός του άλλου, για την παραδοχή του χτυπήματος, γιατί αντίθετα με το Paint Ball όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει χρώμα το οποίο να υποδεικνύει ένα χτύπημα. Ανάλογα με την απόσταση και τον τύπο του όπλου και του ρουχισμού, τις περισσότερες φορές ένα άτομο το οποίο θα χτυπηθεί, θα νιώσει την κρούση ελαφρά πάνω στο ρουχισμό του, η θα ακούσει τον χαρακτηριστικό ήχο της μπίλιας πάνω στην εξάρτιση του. Τότε πρέπει να παραδεχτεί το χτύπημα και να αποχωρήσει από το πεδίο, είτε στο «Safe Zone» στο οποίο θα αναγεννηθεί και να ξανά εισχωρήσει στη μάχη, είτε αποσυρόμενος εντελώς από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό ορίζεται από τους κανόνες του εκάστοτε σεναρίου. Σε μεγάλα παιχνίδια όπου συμμετέχουν πολλά άτομα, προσθετά συστήματα κανόνων μπαίνουν σε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των παικτών πριν από κάθε τι άλλο. Στα παιχνίδια αυτά απαγορεύεται κάθε τύπος αληθινού όπλου η αεροβόλου όπλου με σιδερένια βλήματα, αέριο, μαχαίρια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παικτών. Το Airsoft είναι ένα hobby, ένα άθλημα για διασκέδαση, και όχι ένας ακόμη τρόπος να θέσουμε την ζωή μας σε κίνδυνο! Οι κανόνες ασφάλειας υπάρχουν και ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ στο ΕΠΑΚΡΟ!

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Παρότι τα όπλα Airsoft λειτουργούν και συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι τα κανονικά όπλα, και παρόλο που τα όπλα Airsoft δεν μπορούν να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα σε αντιθεση με τα πραγματικά, οι βασικοί κανόνες ασφάλειας του Airsoft ακολουθούνται και πρέπει να ακολουθούνται ΠΑΝΤΟΤΕ, είτε στο πεδίο της μάχης, είτε κατά την ξεκούραση των διαλειμμάτων.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ KΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ AIRSOFT

•Η χρήση προστατευτικών γυαλιών/μάσκας επιβάλλεται καθ’όλη την διάρκεια παραμονής στο πεδίο.

Απαγορεύεται η αφαίρεσή τους οπουδήποτε εντός του πεδίου συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλών ζωνών (safe zone ή safe house).

Δεν βγάζουμε ποτέ τα γυαλιά μας εν ώρα παιχνιδιού,ακόμη και αν έχουν θολώσει ή λερωθεί.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΕΡΟΒΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ / ΜΟΛΥΒΕΝΙΑ BBS 4,5mm

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Αν δούμε κάποιον χωρίς γυαλιά εντός πεδίου παιχνιδιού τότε φωνάζουμε «τυφλός» για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι παίκτες και να σταματήσει το παιχνίδι προσωρινά μέχρι την απομάκρυνση του εκτός πεδίου.

•Safe zone ή safe house είναι ο χώρος, που ορίζεται από τον εκάστοτε διοργανωτή, στον οποίο ξεκουράζονται οι παίχτες ή αποθηκεύουν τα πράγματά τους.

•Απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε όπλου airsoft μέσα στις ασφαλείς ζώνες (safe zone).

•Δοκιμές όπλων και μετρήσεις θα γίνονται εκτός των safe zones, και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

•Απαγορεύονται οι βολές από και προς τα safe zones.

•Οι μετρήσεις γίνονται με ΠΛΑΣΤΙΚΑ BB’s 0.20 γραμμαρίων και με μηδενισμένο HopUp

•Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι! Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι.

• Οι νεκροί δεν μιλάνε, ή έστω όταν μιλάνε δεν λένε τίποτα σχετικό με το παιχνίδι-σενάριο που παίζεται.

Αποχωρούν από τον χώρο με το ένα χέρι σηκωμένο για να τους αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι, ενώ προσπαθούν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην εξέλιξη του παιχνιδιού κατά την αποχώρηση τους.

•Όταν βγαίνουμε από το παιχνίδι (είτε επειδή θέλουμε να αποχωρήσουμε, είτε επειδή χτυπηθήκαμε, κλπ) ασφαλίζουμε αμέσως το όπλο μας.

•Αρκεί ένα μπιλάκι να σε χτυπήσει οπουδήποτε πάνω στο σώμα σου για να βγεις εκτός παιχνιδιού.

•Αν χτυπηθεί το όπλο μας είμαστε έξω, εκτός και αν έχουμε δεύτερο όπλο (π.χ. πιστόλι) οπότε παίζουμε κανονικά με αυτό

•Απαγορεύονται οι τυφλές βολές!

Τυφλή βολή θεωρείται οποιαδήποτε βολή κατά την οποία δεν υπάρχει σκοπευτική γραμμή (νοητή ευθεία μάτι – σκοπευτικό όπλου – στόχος).

Τυφλή βολή θεωρείται επίσης το να τρέχουμε και να ρίχνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάμε.

11

Years Of Experience